obey-robots.txt
data-full-width-responsive="true">
Onbeveiligde wifi beter voor je privacy

open wifi

De Electronic Frontier Foundation (EFF), de Amerikaanse evenknie van Bits of Freedom, heeft een nieuwe tool gelanceerd waarmee mensen hun wifi-modem open kunnen stellen voor iedereen. Waar het onlogisch klinkt om de deuren van je netwerk zomaar open te zetten, meent de EFF dat het juist goed is voor je privacy. Als meerdere mensen gebruikmaken van één ip-adres wordt het onmogelijk om één persoon aansprakelijk te stellen voor waar het ip-adres allemaal opduikt, luidt de redenatie.

De software Open Wireless Router kan op een groot aantal routers geïnstalleerd worden. Het voordeel van normale routersoftware zonder beveiliging is dat je de hoeveelheid 'gastbandbreedte' handmatig kunt instellen. Op die manier kun je voorkomen dat een toevallige voorbijganger je hele internetverbinding opeist. De techniek doet denken aan de manier waarop WifiSpots van Ziggo en UPC werken.

Bang zijn voor de gevolgen van strafbaar gedrag van anderen met jouw ip-adres hoef je volgens Nate Cardozo van de EFF niet. Bij Wired zegt hij: "Je ip-adres is niet je paspoort en je paspoort is niet hetzelfde als je ip-adres. Een 'open' modem maakt het werk van inlichtingendiensten aanzienlijk lastiger omdat je niet meer zomaar bent vast te pinnen aan een bepaald adres. Daar wint iedereen mee."

Andere mindset
Of je in de rechtszaal echt wegkomt met dat argument, valt te bezien, maar volgens Cardozo werk je met het installeren van Open Wireless Router in ieder geval mee aan het veranderen van de mindset dat een ip-adres hetzelfde is als iemands vingerafdruk.

Open Wireless Router is gratis te downloaden op openwireless.org en te gebruiken op routers van onder meer Apple, Netgear en D-Link.

No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.