Articles Hierarchy
Security Tips
- 12 Apr 2012
- Internet
- 3353 keer gelezen
Het modem wat u van Ziggo ontvangt (of de eigen router die u gebruikt) is vanuit de fabriek al geconfigureerd met een aantal basis beveiligingsinstellingen. En dat is maar goed ook, zeker voor gebruikers die niet de vereiste kennis hebben om de beveiliging zelf goed op orde te krijgen.
Het is echter niet gezegd dat deze basisconfiguratie ook per definitie de veiligste is. Sommige instellingen zijn er namelijk op gericht om het voor u als gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken om bijvoorbeeld een draadloze netwerkverbinding tot stand te brengen. Dit gebeurt dan via WPS (Wifi Protected Setup.) Het is een handige optie, maar levert ook een beveiliginsrisico op. Van WPS is bijvoorbeeld bekend dat deze d.m.v. een exploit te misbruiken is om toegang tot het modem te kunnen verschaffen.
Hier volgen een aantal security tips voor zowel de beginnende als de gevorderde internetgebruiker. Let op: Als u bepaalde instellingen wijzigt dan heeft dit gevolgen voor het functioneren van uw apparaat. Ziggo levert geen support op de geavanceerde instellingen!
Wilt u iets wijzigen? Maak dan eerst even een backup van de configuratie of noteer precies wat u doet. Hiermee voorkomt u dat u onverhoopt naar de helpdesk moet bellen om uw modem te laten resetten.
Tips t.a.v. Wachtwoorden (nog steeds onderschat men de waarde van een goed wachtwoord)
Gebruik een sterk wachtwoord voor uw Mijn-Ziggo account, uw e-mail account en als het kan voor alle andere accounts die u maar heeft. Gebruik ook verschillende wachtwoorden. Liever een keer een wachtwoord opzoeken dan slachtoffer worden van allerlei hacks. Op de site van Microsoft (zie link) kunt u uw wachtwoord testen indien gewenst. Link
Verander het standaard login wachtwoord voor de gebruikersinterface in de modem/router
Tips T.a.v. WIFI (draadloze verbinding)
Beginner:
Gebruik waar mogelijk altijd WPA2 + AES
Schakel de firewall in het modem niet uit of als u dat wel doet, zorg er dan voor dat er een goede firewall op uw computer geinstalleerd is.
Gevorderd:
Zet WPS uit (wifi protected setup) en configureer zelf de beveiliging. Er zijn namelijk exploits die WPS misbruiken om snel toegang tot het modem te krijgen. Doe dit alleen als u begrijpt waar u mee bezig bent natuurlijk anders zit u zonder draadloze verbinding.
Stel een Mac filter in (MAC restrict mode) Over het nut hiervan wordt overigens verschillend gedacht. Een Mac adres is met de nodige trucs namelijk ook te “spoofen”
Virusscanner en Firewall
Met de zeer goede gratis software die er te krijgen is, is er geen reden meer om geen virusscanner of firewall op de computer geïnstalleerd te hebben. Tegenwoordig kun je al een virus krijgen door gewoon een besmette webpage te bezoeken. Installeren dus die virusscanner! Hier een aantal voorbeelden: Microsoft Security Essentials, Avast anti-virus, AVG, etc. Op internet is genoeg te vinden hierover.
Windows (XP en latere versies) hebben al een ingebouwde firewall maar deze zijn niet zo uitgebreid als de gratis verkrijgbare firewalls. Het grote voordeel van deze software is dat deze goed instelbaar is en dat je als gebruiker kan zien wanneer een bepaald programma zichzelf toegang tot internet wil verschaffen. Een aantal voorbeelden van gratis firewalls zijn: Zonealarm, Online Armor en Comodo Firewall. Deze programma's hebben zo hun voor en nadelen, dus verdiep u er even in op internet zodat u een goede keuze kunt maken. Sommige gebruikers geven er de voorkeur aan om van alles in te kunnen stellen en nemen de soms vele ”waarschuwingen” van het programma op de koop toe. Anderen laten de beslissingen (om een programma toegang te geven tot internet) liever zoveel mogelijk aan het programma over.
Installeren van updates / patches.
Installeer de patches die voor het besturingssysteem uitkomen. Die patches zijn er niet voor niets en dichten kwalijke gaten in de software. Zet automatische updates van windows gewoon aan.
Zorg ervoor dat uw Javasoftware Up to date is. Of liever: gooi Java er gewoon af. Mocht blijken dat u het ooit nodig heeft, dan is het snel genoeg geinstalleerd.
Zorg ervoor de Adobe Flash en Adobe Reader up to date zijn.
Een zeer handig gratis programma om te checken of uw software up to date (en eventueel automatisch te laten updaten.) : Secunia Personal Software Inspector (PSI) . Hier te downloaden: Link
Natuurlijk zijn er nog meer zaken die van invloed zijn op de beveiliging van uw systeem maar indien u het bovenstaande in acht neemt bent u goed op weg!
M.v.g
Nicholas
Ziggo Gebruikers Groep
Advertentie