obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Netmask vergroten
briolet

Quote

MisterSenseo schreef:

Ik heb er ff zo gauw geen link naartoe maar ik weet wel dat vroeger mocht je niet inbreken op een beveiligd netwerk en dat mag nu wel mits je niet in een pc probeert te komen maar alleen van het internet gebruik maakt.
Je bent strafbaar met een open netwerk omdat je aanleiding geeft tot inbraak in een pc.......

Een link zou dit kunnen zijn. Maar ik kan me niet voorstellen dat een open netwerk op zich strafbaar is. Dan kan de ns direct zijn open netwerken in de treinen sluiten, en ook ziggo kan zijn experimenten in Groningen staken. Een open netwerk geeft niet direct toegang tot de computer er achter, anders ben je wel heel dom bezig het open te zetten. Op mijn Airport modem kan ik zelfs een expliciet open netwerk definieren met een andere SSID dan mijn normale SSID, die uitsluitend internet toegang geeft. En als dat niet op het modem kan, dan zorg je er toch voor dat all je computers zelf een firewal hebben of zet er een tweede router met firewal tussen. Dan geef je nog steeds geen aanleiding tot diefstal.

EDIT: Na het zelf doorlezen van bovenstaande link kom ik ook deze passage tegen. Daar staat expliciet dat het niet verboden is, zolang het duidelijk is dat het netwerk openbaar bedoeld is. Binnendringen in een onbeveiligd privé netwerk is in de huidige wetgeving strafbaar.
Gewijzigd door briolet op 19-08-2012 14:02
 
Black Tiger

Quote

Ik heb er ff zo gauw geen link naartoe maar ik weet wel dat vroeger mocht je niet inbreken op een beveiligd netwerk en dat mag nu wel mits je niet in een pc probeert te komen maar alleen van het internet gebruik maakt.

Dat moet iets genuanceerder.
Het is niet verboden om in te breken op een router, volgens een uitspraak van het Hof.
Het argument was dat een router/modem niet voldoet aan de definitie van ‘geautomatiseerd werk’ van de strafwet, zodat inbreken op zo’n apparaat niet strafbaar is.
Een geautomatiseerd netwerk is een inrichting die bestemd is om langs elektronische weg gegevens op te slaan, te verwerken en over te dragen.
Het hof stelt vast dat een router een schakelapparaat op de knooppunten van een netwerk zoals het internet is. Een router houdt een wachtwoord of gebruikerscode opgeslagen en zorgt, in opdracht van de gebruiker van die router alleen voor de verzending van gegevens naar de juiste bestemming.
Voldoet daarmee dus niet aan alle 3 de eisen van een geautomatiseerd netwerk en valt daar niet onder.

Gaat er iemand naar de Hoge Raad heb je alsnog kans dat het als verboden verklaard wordt.
Deze interpretatie voldoet namelijk niet aan het Cybercrime verdrag wat in Europa is afgesproken en waar NL ook aan moet voldoen.

Quote

any device or a group of interconnected or related devices, one or more of which, pursuant to a program, performs automatic processing of data

Dit komt overigens allemaal van de blog van Arnout Engelfriet alwaar ik al eens eerder hierover heb zitten lezen.

Voor zover mij bekend is dan ook niet strafbaar om een open netwerk te hebben. Dat ben ik nog niet tegen gekomen.
Je kunt wel aanleiding geven tot inbraak, maar in dit geval zou er geen sprake van inbraak zijn omdat het mag. Maarja maakt niet uit. Ik heb eens een deskundige hierover geraadpleegd, ben eens benieuwd wat daar uit komt.
Want het maakt me nu wel nieuwsgierig.

@Briolet: Die links had ik ook al eens gezien, alleen zie je dus dat de rechter een aantal van die dingen gewoon overboord gooit door een router niet onder een geautomatiseerd netwerk te laten vallen.
Greetings, Black Tiger
 
MaXMhZ
Ook dat lijkt mij alweer achterhaald. Er zijn zat routers met ingebouwde NAS, zelfs routers die zelf een bittorrent client draaien.
 
Black Tiger
Die zijn er ook inderdaad.

Heb inmiddels ook al antwoord van Arnout. Net als veel andere juristen is hij inderdaad ook van mening dat het tegenstrijdig is.
Volgens de geest en letter van de wet zou je een router niet mogen hacken omdat je geen netwerken mag hacken en een router is daar toch wel een wezenlijk onderdeel van.
Van de andere kant ligt er dus die uitspraak van de rechtbank en het Hof. Hier zijn echter vele advokaten en juristen het niet mee eens, mede ook gezien Europese wetgeving waar ook Nederland zich aan dient te houden.

Hij antwoordt dan ook dat er momenteel juridisch een moeilijk gebied is. Van de ene kant mag het niet, van de andere kant ligt er die uitspraak van het hof en zo je kunnen zeggen dat als het Hof het zegt dan is het zo.
Doch dat is slechts 1 uitspraak en daar kunnen nog geen grote conclusies uit getrokken worden.
Dus we moeten eens zien hoe dit verder uitpakt, de uitspraak van het Hof in deze is in elk geval bij veel juristen en advokaten als tegenstrijdig ervaren.
Greetings, Black Tiger
 
briolet
Dat is het 'leuke' van wetgeving. Als je de wet te gedetailleerd beschrijft, is hij binnen de kortste tijd door de voortschrijdende werkelijkheid ingehaald. Er staat dus alleen het raamwerk in, en rechters mogen dan uiteindelijk bepalen wat er onder valt. En bij dingen als computer techniek kan dat bijna per jaar veranderen.

Ik kan me herinneren toen de verpakkingsbelasting ingevoerd moest worden. In de wet stond alleen een globale definitie wat verpakking is. Vervolgens gingen experts lijsten opstellen wat er onder viel. Wij hebben ons hier op de zaak kapot gelachen:
Theezakjes waren GEEN verpakking, maar koffiepads waren WEL verpakking.
Zelf gebruik ik altijd losse thee zodat bij mij de zakjes wel degelijk een verpakking van de blaadjes is. Als daar dan problemen over ontstaan, mag een rechter bepalen of het zakje een onderdeel van het product is, of dat het verpakking is. En misschien zijn koffiepads over 10 jaar zo ingeburgers dat ook niemend het meer ziet als verpakking van gemalen koffie.Smile
 
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Netmask vergroten', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
Wifi bereik vergroten Hardware instellingen : 9 25-03-2014
Cisco EPC3925 bereik vergroten Hardware instellingen : 5 09-11-2012