obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
Ziggo Gebruikers Groep - Experts helpen klanten » Abonnementen, acties en voorwaarden » Abonnementen
 Onderwerp afdrukken
alles in 1 plus
briolet

Quote

Black Tiger schreef:
Zoals je ook zegt, lichtsnelheid is 300.000 km/sec.
En daar beginnen ons beider definities.
Maar ik bekijk het wat meer abstract of zwart/wit, zo je wilt.


De hele natuurkunde/scheikunde wordt op de middelbare school een beetje z/w voorgesteld. Wink Dat is om het nog begrijpelijk te houden en de laatste nuances zijn voor het dagelijks leven ook niet meer belangrijk. Pas als je er in grote precisie mee moet werken, moet je van die vereenvoudiging afstappen die je ooit geleerd hebt.

b.v. leren we op de middelbare school dat een geworpen steen een parabool baan volgt. Bij alle berekeningen gebruik je ook de formule van een parabool. Maar die berekening gaat uit van het middeleeuwse wereldbeeld dat de aarde plat is. Inmiddels weten we dat de aarde rond is. Een geworpen steen volgt dan ook geen parabool baan, maar een elips baan rond het centrum van de aarde. Nu weet ik zeker dat de schrijvers van de leerboeken dit wel wisten, maar het maakt de leerstof een stuk ingewikkelder en zolang je niet te precies kijkt, lijken beide banen op elkaar voor dat stukje wat je ziet bij een worp. Sommige dingen moet je dus voor het gemak z/w benaderen, zolang je je maar realiseert dat het eigenlijk genuanceerder ligt.

Voor lichtsnelheid geld hetzelfde. We leren één getal en die toevoeging "in vacuüm" wordt voor het gemak vaak weggelaten. Pas als je dingen als lichtbreking wilt verklaren, kom je er niet omheen dit getal wat genuanceerder te benaderen.

Maar terug naar het internet. Omdat de snelheid van het signaal door de kabels bij koper en glas niet extreem van elkaar verschilt, toont het een ondeskundigheid aan door dit als marketing argument te gebruiken. Ook Ziggo maakt zich hier schuldig aan omdat ze een paar jaar geleden in hun blaadje, hier ook een punt van gemaakt hebben. Hun hele backbone is van glas, daar gaat het signaal met de snelheid van het licht doorheen en daarom is hun netwerk heel snel. Dat althans was de strekking van het verhaal. Dit soort uitspraken maakt het voor mij een anti reclame omdat providers laten zien dat ze niet weten wat de snelheid van een verbinding bepaalt. En dat het niet om de signaal snelheid gaat maar primair om de hoeveelheid verstuurde data per seconde.

De Romeinen hadden wachttorens langs hun grenzen staan die in het zicht van elkaar waren. Met fakkels konden ze signalen van toren naar toren doorgeven. Hetzelfde gebeurde bij de Chinese muur. Ook dit ging met lichtsnelheid. Toch duurde het enige tijd voor het signaal aan de andere kant was. Dat komt natuurlijk doordat tussen het zien en weer doorgeven naar het volgende station, enige tijd zat. (Hoge ping-waarden). Dus voor een snel netwerk zijn niet alleen de transportsnelheden belangrijk, maar aan de schakelsnelheden. Als je b.v. de specificaties van een goedkope en dure switch naast elkaar legt, zie je dat de laatste doorgaans veel snellere schakeltijden heeft.
Gewijzigd door briolet op 22-05-2013 09:56
 
Black Tiger
Feitelijk zijn we het helemaal eens hoor.Wink

Quote

Dat is om het nog begrijpelijk te houden en de laatste nuances zijn voor het dagelijks leven ook niet meer belangrijk.

Exact, dat is ook mijn insteek.
Jij bekijkt het wat verder (meer natuurkundig) zoals in jouw uitleg, die overigens ook correct is.
Dat was echter ook de reden dat ik schreef dat je dan alles anders kunt bekijken omdat 1 kilo aardappelen niet overal 1 kilo aardappelen zal zijn etc.Smile

Het nadeel is inderdaad dat in de marketing overal misbruik van wordt gemaakt. Zo werd vroeger ook, toen adsl geupgrade werd naar adsl2+ geadverteerd met internet snelheid van 20 Mbit.
Na de nodige klachten moest dat door de reklame code commissie aangepast worden met internet snelheid "tot" 20 Mbit.

Glasvezel is natuurlijk heel snel, maar hier moet inderdaad ook niet de snelheid van het licht of lichtsnelheid als marketing argument gebruikt worden.

Men zet daarmee nietsvermoedende klanten gewoon op het verkeerde been.
Greetings, Black Tiger
 
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'alles in 1 plus', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
Eerste 4 maanden 50% korting (i.c.m. Alles-in-1 of Internet & Online TV). Ziggo nieuws : 1 01-08-2019
Alles in 1 per 1 juli 1 a 2 Euro duurder voor ex-UPC klanten Ziggo nieuws : 4 27-05-2015
Ziggo schroeft internetsnelheden op voor Alles-in-1 Plus en Extra Ziggo nieuws : 61 06-03-2015
Ziggo komt met nieuwe Alles-in-1 bundel, Bundelkiezer Ziggo nieuws : 1 15-10-2014
Ziggo Alles-in-1 Extra met Fritz!box 7340/7360 voor telefonie Eigen telefoon netwerk : 8 06-10-2014