obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
default router wachtwoord
briolet
Op security.nl staat vandaag weer een nieuwe manier om het hele internet verkeer van de gebruiker te monitoren en om te leiden. Ze veranderen het dns adres in de router. Hiervoor heb je natuurlijk het router wachtwoord nodig maar er zijn toch nog genoeg mensen die het default wachtwoord nooit veranderen.

De truck werkt blijkbaar niet bij alle routers, maar bij sommige router is het voldoende om een plaatje uit een e-mail te openen om het dns adres in de router aan te passen zodat het internet verkeer hierna niet meer via ziggo's dns server loopt, maar via de server van de hackers.

Ik neem toch aan dat hier niemand het wachtwoord nog op "draadloos" heeft staan?
Gewijzigd door briolet op 29-11-2012 18:49
 
Nicholas

Quote

briolet schreef:
Ik neem toch aan dat hier niemand het wachtwoord nog op "draadloos" heeft staan?


Nee, ik heb hem op welkom123 staan. Dat raad niemand.
Expert, Coach en Trainer in No-Nonsense gerelateerde alsmede Nonsense gerelateerde zaken waarbij expertise op het gebied van voorgenoemde (en niet genoemde) onderwerpen gewenst danwel noodzakelijk is. Hierbij aantekenend dat menig individu in het algemee
 
kobus1960
mmm, Ik gewoon kobus1960, wel zo makkelijk. Helpless
 
Nicholas
Ja, da's het beste. Gewoon je eigen naam gebruiken. Ook als je achternaam Sterk is dan heb je gelijk ook een sterk wachtwoord.
Expert, Coach en Trainer in No-Nonsense gerelateerde alsmede Nonsense gerelateerde zaken waarbij expertise op het gebied van voorgenoemde (en niet genoemde) onderwerpen gewenst danwel noodzakelijk is. Hierbij aantekenend dat menig individu in het algemee
 
briolet
Ik denk dat elke verandering in een redelijk sterk wachtwoord al genoeg is. Zolang het maar niet het fabrieks wachtwoord en user is.

Van de frequente bezoekers hier verwacht ik ook niet dat ze dit nooit ingesteld hebben. Maar er zijn genoeg mensen die er gewoon de stekertjes in steken en dan werkt het. Dus waarom zouden ze moeite doen om iets aan te passen. Eigenlijk zou de firmware zo moeten zijn dat je helemaal geen internet toegang hebt zolang je geen eigen wachtwoord ingesteld hebt. Dat vind men blijkbaar niet klantvriendelijk genoeg. Maar is dat werkelijk klantvriendelijk als je geen zachte dwang uitoefent om de boel te beveiligen?

Als ik in mijn omgeving naar de wifi netwerk namen kijk, heeft de grotere helft nog nooit zijn SSID naam aangepast en staat het op de fabrieks naam. Dit zijn waarschijnlijk ook de mensen die nooit eigen wachtwoorden ingesteld hebben.
 
Nicholas
Ja, ben ik met je eens. Was ook maar aan het geinen natuurlijk. Ik heb ook een tijdje geleden een artikeltje voor bezoekers van het forum geschreven over beveiliging.

http://ziggo.gebruikers.eu/articles.p...icle_id=20
Expert, Coach en Trainer in No-Nonsense gerelateerde alsmede Nonsense gerelateerde zaken waarbij expertise op het gebied van voorgenoemde (en niet genoemde) onderwerpen gewenst danwel noodzakelijk is. Hierbij aantekenend dat menig individu in het algemee
 
briolet
Goed en duidelijk artikel Nicholas, had ik nog niet gezien. Zit ook een beetje verstopt volgens mij. Ik wist niet eens dat dit forum aan de linkerkant een 'artikelen' optie had, via welke ik toch tot jouw artikel kon komen. (Dus noem ik het hier maar weer voor anderen.Wink)

Zelf gebruik ik vanaf het begin ook mac filtering als extra beveiligingslaag op mijn wifi-router. Tegen een echte inbreker helpt het niet omdat je andere mac adressen kunt simuleren, maar tegen een gelegenheid inbreker helpt het wel. Denk b.v. aan de situatie waarbij je soms gasten op je thuisnetwerk toe wilt laten. Als je je wachtwoord geeft, kunnen ze er later altijd weer ongevraagd in. Met mac filtering kun je ze even tijdelijk aanmaken en daarna er weer uit gooien. Op de Ubee kun je ze éénmalig definiëren en dan met de checkbox aan/uit zetten.
Of als je jonge kinderen hebt die niet zo zorgvuldig met wachtwoorden omgaan. Met mac filtering voorkom je dat hun vriendjes plots ongevraagd op jouw netwerk zitten.

Overigens is de mac filtering op de Ubee nogal beperkt omdat je daar alleen maximaal 20 apparaten kunt ingeven. Als mijn zus met haar vriend langs komt hebben ze beiden een mobiel en laptop bij zich. En hij heeft soms ook nog een zakelijke laptop bij zich. Dat zijn in één keer al 5 van de maximaal 5 adressen.Frown

Nu gebruik ik echter met name de wifi van mijn airport. Daar zal ook wel een limiet op zitten, maar dat is hoog. Het leuke daarvan is dat ik per mac adres ook een dag en tijdstip kan meegeven. Leuk als je niet wilt dat de kinderen 's nachts nog op hun laptop / phone bezig zijn. Gewoon de wifi toegang voor die toestellen tussen 23.00 en 7.00 uur blokkeren.Smile

Anekdote:
Maar, zoals je schijft kan het ook een lastige beveiliging zijn. Ik zat er eens me te spelen en zette de toegang voor mijn zus op "alleen zaterdag/zondag". Ging goed, totdat ze eens op een vrijdag langskwam, en ik die instelling vergeten was. Gelukkig kon ik de wifi op de Ubee aanzetten en ze kon alsnog het internet op. De rest van het weekend werkte alles wel goed, maar 's maandags begonnen de problemen weer. En toen pas dacht ik eraan dat ik, een paar maand ervoor, met die tijdsgebonden toegang bezig geweest was.ROFL
 
kobus1960
idd Alle gekheid op een stokje, ik installeer weleens wat hier in de dorp.
Ik begin altijd de mensen te vragen even een gebruikersnaam en een
wachtwoord op te schrijven, waarbij het WW uit 13 letters/cijfers moet
bestaan. Dat laat ik ze bij het configureren van het modem/router
zelf invullen, en vraag ze dat papier goed op te bergen voor het geval dat.
Leuk om te zien waar men dan mee komt, 99 % van de gevallen is niet
te raden, never nooit niet. Voor mij niet te onhouden, en de mensen zijn
veilig bezig. WW uit 13? Op de een of andere wijze lukt WPA2 dan altijd
zonder enig probleem, ervaring uit het verleden waar ik aan vast hou.
 
kobus1960
Nog even een reactie op Briolet, ik gebruik m'n router voor thuisnwerk
De EVW staat heel simpel ingesteld voor gasten, op het moment
dat ze inloggen komen ze gelijk in m'n mac-lijst. Dat volstaat prima.
En zo blijven ze altijd uit m'n thuisnetwerk. Printen doen ze maar lekker
thuis Bye-happy
 
briolet
Ik denk ook wel dat het risico meevalt omdat elke computer achter zo'n router toch weer zijn eigen firewall heeft. Maar er komt steeds meer netwerk apparatuur die de gebruiker rechtstreeks toegang geeft. Volgens security.nl is vanavond de uitzending van Reporter op tv aan dit onderwerp gewijd. Mensen plaatsen een gebruikersvriendelijke netwerkschijf zodat ze vanaf alle computers bij hun data kunnen en realiseren niet dat je dan je eigen netwerk beter moet beveiligen.

Een gewone consument maakt het doorgaans niet uit dat anderen hun internet verbinding gebruiken. Maar spammers houden van dit soort netwerken om hun rotzooi over te versturen zodat het niet aan hun gelinkt is. De eigenaar van dat ip adres zit dan met de brokken. Vorige week stond b.v. in de krant dat de Universiteit van Groningen geen hotmail meer kan versturen omdat er te veel spam bij hun vandaan kwam. Microsoft heeft hun nu geblokkeerd voor hotmail. Een particulier loopt hetzelfde risico.
 
data-full-width-responsive="true">
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'default router wachtwoord', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
Router aanschaffen?? WiFi, draadloos netwerk : 3 01-02-2018
Website(s) blokkeren op Cisco router Ziggo kabel modems: Ubee, Cisco, Motorola, Arris, etc. : 5 07-07-2016
Ubee modem gebruiken als router Ziggo kabel modems: Ubee, Cisco, Motorola, Arris, etc. : 17 03-06-2016
Router: Sitecom WLR-5002 (AC750) Software vragen : 4 07-03-2016
Router WiFi, draadloos netwerk : 4 24-12-2015
Advertentie
data-full-width-responsive="true">